Slovenské tenistky v Melbourne v dvojhre neuspeli, prehrala i Čepelová

17.01.2013 Celý región

Melbourne 17. januára (TASR) - Slovenská tenistka Jana Čepelová neuspela v 2. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne.

Napriek sympatickému bojovnému výkonu prehrala vo vyrovnanom zápase s nasadenou dvadsiatkou Belgičankou Yaninou Wickmayerovou za 123 minút v dvoch setoch 6:7 (8) a 5:7.

V tajbrejku úvodného dejstva nepremenila proti zverenkyni slovenského trénera Vladimíra Pláteníka tri setbaly.

Slovensko tak prišlo v Melbourne Parku aj o svoje posledné želiezko v singli. Čepelová si z premiérového vystúpenia v seniorskej hlavnej súťaži na Australian Open odnáša prémiu 45.500 austrálskych dolárov a 100 bodov do svetového rebríčka WTA. Stále má šancu, že po skončení turnaja bude figurovať prvýkrát v kariére v elitnej stovke, závisí to však aj od výsledkov ďalších hráčok, ktoré sú v rebríčku blízko nej.

Čepelovej vyšiel úvod zápasu s Wickmayerovou, keď v treťom geme po úspešnom lobe premenila podanie súperky a po potvrdení brejku sa ujala vedenia 3:1. Belgičanka robila priveľa nevynútených chýb, nefungoval jej prvý servis. Za stavu 5:4 bola Čepelová pri vlastnom podaní dve loptičky od zisku prvého setu, Wickmayerová však následne uhrala štyri fiftíny v rade, vyrovnala na 5:5 a vynútila si tajbrejk. V skrátenej hre otočila Čepelová z 3:5 a 6:5, potom však nevyužila tri setbaly a v tajbrejku napokon ťahala za kratší koniec. Wickmayerová premenila za stavu 9:8 po kvalitnom bekhendovom longlajne po 72 minútach hneď prvý setbal.

V druhom dejstve Čepelová za stavu 2:1 požiadala o medical time out a nechala si ošetriť ľavý stehenný sval. Za stavu 3:3 Slovenka po sérii nevynútených chýb prišla o podanie. Čepelová vzápätí kontrovala rebrejkom, no za stavu 5:5 ju opäť nepodržal servis a Wickmayerová už dotiahla zápas do úspešného konca. V dvanástom geme premenila po winneri hneď prvý mečbal. V 3. kole nastúpi proti nasadenej štrnástke Ruske Marii Kirilenkovej.

Čepelovú po prehre s Wickmayerovou mrzeli nevyužité šance v prvom sete i to, že pre zranenie nohy nemohla podať maximálny výkon. "Je mi ľúto, že sa mi nepodarilo zvíťaziť, pretože aj napriek zraneniu som bola blízko k triumfu. Zo začiatku to bolo s boľavou nohou v pohode, no potom sa to stále zhoršovalo a zhoršovalo. Zranila som sa ešte v zápase v 1. kola proti Maďarke Grete Arnovej za stavu 4:1 v prvom sete. Myslela som si, že sa to dá do poriadku, no dnes mi nepomohol ani tejp. Mala som problémy pri výbehoch, nemohla som sa dobre zaprieť o nohu. Súperka si to všimla a snažila sa ma rozbehať. Škoda nevyužitých šancí v prvom sete. Mala som štyri brejkbaly na 5:2, za stavu 5:4 som viedla 30:0 a v tajbrejku som sa dostala k trom setbalom, no nevyužila som ich. Mohla som ísť do toho odvážnejšie, no 'v dôsledku zranenia nohy som bola pasívnejšia a čakala som na jej chyby, ktoré dovtedy robila," povedala Čepelová v konferenčnom hovore so slovenskými médiami.

Zápas proti Wickmayerovej mal pikantnú príchuť. Trénerom Belgičanky je totiž Slovák Vladimír Pláteník - bývalý kouč Dominiky Cibulkovej. "S Yaninou máme spoločného kondičného trénera Maroša Molnára, takže to bolo trochu zvláštne. Nevnímala som to však tak, že by tento zápas mal nejaký špeciálny náboj. Dnešná prehra ma mrzí o to viac, že Wickmayerová nebola súperkou, cez ktorú sa nedalo postúpiť do 3. kola. Celkovo som však s austrálskou šnúrou spokojná a môžem ju hodnotiť len pozitívne. Už to, že som vôbec štartovala v hlavnej súťaži v Melbourne, považujem za úspech. V prvom kole som po výbornom výkone zdolala Arnovú. V Sydney som prehrala až vo finále kvalifikácie v troch setoch z bývalou hráčkou Top ten Ruskou Svetlanou Kuznecovovou. Škoda, že dnes proti Wickmayerovej som vinou zranenia nemohla ísť na sto percent."

ženy - dvojhra - 2. kolo:

Yanina Wickmayerová (20-Bel.) - Jana ČEPELOVA (SR) 7:6 (8), 7:5
Do 2. kola štvorhry postupuje Cibulková

Cibulková s Kazaškou Kseniou Pervakovou si poradili s taiwansko-čínskym tandemom Čchan-Jün Ťan, C'jen hladko 6:0 a 6:3.


Hantuchová s Medinovou Garriguesovou prehrali v 1.kole štvorhry

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová so Španielkou Anabel Medinovou Garriguesovou neuspeli v 1. kole štvorhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Ako nasadené šestnástky prehrali s nemecko-austrálskym párom Julia Görgesová, Samantha Stosurová hladko v dvoch setoch 3:6 a 1:6.

Súperkám podľahli aj Rybáriková a Husárová

Slovenské tenistky Magdaléna Rybáriková a Janette Husárová neuspeli v 1. kole štvorhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Rybáriková s Belgičankou Kirsten Flipkensovou prehrali s ôsmym nasadeným americkým párom Raquel Kopsová-Jonesová, Abigal Spearsová hladko v dvoch setoch 1:6 a 2:6. Husárová s Ruskou Ninou Bratčikovovou podľahli rusko-bieloruskej dvojici Vera Duševinová, Olga Govorcovová 6:0, 4:6 a 2:6.

ženy - štvorhra - 1. kolo:

Dominika CIBULKOVÁ, Ksenia Pervaková (SR/Kaz.) - Čchan-Jün Ťan, C'jen (Taiw./Čína) 6:0, 6:3, Julia Görgesová, Samantha Stosurová (Nem./Austr.) - Daniela HANTUCHOVÁ, Anabel Medinová Garriguesová (16-SR/Šp.) 6:3, 6:1, Raquel Kopsová-Jonesová, Abigal Spearsová (8-USA) - Magdaléna RYBÁRIKOVÁ, Kirsten Flipkensová (SR/Bel.) 6:2, 6:1

Vera Duševinová, Olga Govorcovová (Rus./Biel.) - Janette HUSÁROVÁ, Nina Bratčikovová (SR/Rus.) 0:6, 6:4, 6:2
 

Vyberte región